Oto prosty przepis na błyskawiczny, ale pyszny obiad. Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym!
[caption id="attachment_198057" align="aligncenter" width="999"]
składniki:
4 ziemniaki
500 g mięsa mielonego
cebula
czosnek
ulubione przyprawy
1 puszka pomidorów
1 szklanka mleka + 1 jajko
ser
przyrządzanie:
Ziemniaki gotować 10-15 w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w plasterki.
Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor, dodać mięso, pod koniec smażenia przyprawić. Dodać pomidory i smażyć, aż do odparowania części wody.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, ser, mięso, ziemniaki. Ziemniaki można dodatkowo posypać przyprawami, ziołami.
Zapiekać pod przykryciem ok. 15 min. w temp. 220oC, po czym wymieszać mleko z jajkiem (przyprawić do smaku) i zalać ziemniaki. Na wierzch ułożyć ser. Zapiekać, aż do “ścięcia się” zalewy.