
Oryginalna potrawa z niewyszukanych składników - potrzebna będzie główka kapusty, nieco śmietanki i pleśniowego sera
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 główka białej kapusty (najlepiej młodej)
100 ml słodkiej śmietanki
200 g sera z niebieską pleśnią
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 łyżki natki pietruszki
przyrządzanie:
Kapustę obrać z uszkodzonych liści, pokroić na ćwiartki bądź – jeśli jest bardzo duża – na ósemki. Ułożyć na natłuszczonej formie, posypać pokruszonym serem, który delikatnie wgnieść do środka kawałków kapusty. Pokropić oliwą, polać śmietanką. Oprószyć następnie solą i pieprzem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekanika chwilę studzić, a potem posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













