Propozycja dla smakoszy kuchni jarskiej. Danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Osoby gustujące w potrawach na słodko, połączenie twarogu i słodkich rodzynek, poprostu zniewoli.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka i 3 białka
- woda
- szczypta soli i cukru
Masa serowa:
- 1 paczka twarogu
- garstka rodzynek
- 1 kieliszek rumu
- cukier waniliowy
- 1 żółtko
- 1 banan
- 1/4 szkl cukru
- 1 pudełeczko śmietany kwaśnej
- płatki migdałów do ozdoby
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć. Składniki na masę serową razem wymieszać. Dodać drobno pokrojonego banana. Na usmażone naleśniki nakładać masę serową i zawijać w ruloniki. Układać bardzo blisko siebie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch polać śmietaną i posypać płatkami migdałów. Piec w piekarniku około 20 minut aż się płatki zarumienią. Podawać gorące.