Kujawy to szczególny region na kulinarnej mapie Polski. Wszystko za sprawą potraw, które w dalszym ciągu znajdują szerokie zastosowanie we współczesnej kuchni. Rdzenni mieszkańcy Kujaw w szczególności korzystali z produktów pochodzących z własnego gospodarstwa. Stąd popularność ziemniaków, mleka czy warzyw. Zapiekane pyrki faszerowane Szynką Od Dawien Dawna to dowód jak tradycyjne danie możemy zaserwować w nowej odsłonie.
składniki:
- Szynka od Dawien Dawna firmy Gzella 150g
- ziemniaki duże 4 szt.
- cebula 1 szt.
- pieczarki 6 szt.
- masło 1 łyżka
- kapary 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka
- jajka 2 szt.
- ser żółty 50g
- pieprz czarny grubo zmielony do smaku
przyrządzanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia.
Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut).
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















