Pyszna i pożywna zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami. Idealna pozycja na sobotni obiad dla całej rodziny!
składniki:
- 300 g makaronu
- 350 g kiełbasy lub innej wędliny która aktualnie zalega w lodówce ;-)
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- 200 ml śmietany z kartonika 18%
- 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania naczynia
- sól, pieprz,
- majeranek
- słodka papryka
- 100 ml wody
przyrządzanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry po czym smażymy na dwóch łyżkach masła. Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy z żółtym serem i zalewamy zapiekankę. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 °C.