Doskonałe połączenie pieczarek i warzyw w postaci zapiekanki. Idealny pomysł na rodzinny obiad. Skuś się i przygotuj smaczne danie w szybkim tempie!
składniki:
-opakowanie makaronu
30 dkg pieczarek
- 20 dkg boczku
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka
- 2 jajka
- 15-20 dkg sera żółtego
- sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona
przyrządzanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Boczek i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w grubsze plastry.
Na patelni podsmażamy najpierw boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy do boczku pieczarki i paprykę.
Do makaronu dodajemy zawartość z patelni, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką.
Dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego.
W małym garnuszku roztrzepujemy jajka z mlekiem, śmietaną i szczyptą soli i powstałym sosem zalewamy równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki.
Pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














