Doskonałe połączenie pieczarek i warzyw w postaci zapiekanki. Idealny pomysł na rodzinny obiad. Skuś się i przygotuj smaczne danie w szybkim tempie!
składniki:
-opakowanie makaronu
30 dkg pieczarek
- 20 dkg boczku
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka
- 2 jajka
- 15-20 dkg sera żółtego
- sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona
przyrządzanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Boczek i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w grubsze plastry.
Na patelni podsmażamy najpierw boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy do boczku pieczarki i paprykę.
Do makaronu dodajemy zawartość z patelni, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką.
Dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego.
W małym garnuszku roztrzepujemy jajka z mlekiem, śmietaną i szczyptą soli i powstałym sosem zalewamy równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki.
Pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu.