Pora na zapiekankę z pora! Makaron, warzywa i sos! Macie ochotę?
składniki:
- sól
- 300g makaronu
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 duży por
- ½ pęczka natki pietruszki
- 4 duże jaja
- 200ml mleka
- 4 łyżki świeżo mielonego parmezanu
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
1.Makaron ugotować w gotującej się i osolonej wodzie.
2. Cebulę obrać i posiekać, por umyć i pokroić.
3. Razem z cebulą podsmażyć lekko na łyżce oliwy. Czosnek obrać i drobno posiekać.
4. Jajko roztrzepać widelcem razem z mlekiem. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem, dodać parmezan i przyprawy.
5. Piekarnik podgrzać do 180 stopni. Formę na tartę lub żaroodporne naczynie wysmarować pozostałymi 2 łyżkami oliwy i wyłożyć do niej makaron. Piec 20 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















