Jeśli nie masz pomysłu na oryginalne dania z pomocą przychodzi Ci niezastąpiony Jamie Oliver. Oto przepis na zapiekankę rybną, który słynny kucharz przygotował wraz ze swoją uczennicą Kerryann Dunlop. Sprawdź jakie cuda możesz już dziś mieć w swojej kuchni!
czas: 1 godzina 10 minut
liczba porcji: 8 porcji
składniki:
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1,2 l mleka 3,2%
- ¼ średniej cebuli, obranej 1 świeży liść laurowy
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 320 g mrożonych filetów z ryby o białym mięsie
- 320 g mrożonych filetów z łososia
- 80 g masła 80 g mąki pszennej
- otarta skórka i sok z 1 jednej niewoskowanej cebuli
- 300 g mrożonych obranych gotowanych krewetek
- 300 g mrożonego groszku
- sól morska i świeżo zmielony
- czarny pieprz
- 2 porcje podstawowych tłuczonych ziemniaków
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Listki natki oderwij od gałązek i odłóż na później, a łodyżki zwiąż sznurkiem i umieść w dużym garnku z mlekiem ustawionym na średnim ogniu razem z cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i filetami.
Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż ryby się ugotują. Używając łyżki durszlakowej, wyciągnij ryby, przełóż je na talerz i zostaw do przestudzenia. Ostrożnie przecedź mleko przez sitko do innego garnka i odstaw go na bok.
W kolejnym garnku na średnim ogniu roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą (skończ, gdy całość będzie wyglądała jak kawałek ciasta – to zasmażka).
Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż znikną wszystkie grudki i otrzymasz gładki biały sos – możesz nie potrzebować całego mleka, więc podejdź do tego z głową i skończ, gdy całość będzie dobrze wyglądała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny, następ- nie grubo posiekaj i dodaj listki natki, dorzuć krewetki i groszek oraz szczyptę soli i pieprzu.
Rozdrobnij rybę i przełóż do naczynia do pieczenia o wymiarach 25 × 30 cm, polej sosem i wykończ podstawową wersją tłuczonych ziemniaków. Rozprowadź ziemniaki aż do brzegów, a następnie, używając łyżki, pofałduj ich powierzchnię – dzięki temu zapiekanka będzie pięknie wyglądała i okaże się dużo bardziej zachęcająca dla dzieci!
Piecz potrawę w piekarniku ok. 25 minut, aż się zezłoci i zacznie bulgotać. Podawaj z gotowanym na parze brokułem lub chrupiącą zieloną sałatą.
SMACZNEGO!
WYGRAJ KSIĄŻKĘ Z KTÓREJ POCHODZI PRZEPIS >>KLIK<<
JAMIE OLIVER’S FOOD TUBE – RODZINNE PRZYSMAKI