Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Zapiekanka rybna – przepis Jamiego Olivera

Jeśli nie masz pomysłu na oryginalne dania z pomocą przychodzi Ci niezastąpiony Jamie Oliver. Oto przepis na zapiekankę rybną, który słynny kucharz przygotował wraz ze swoją uczennicą Kerryann Dunlop. Sprawdź jakie cuda możesz już dziś mieć w swojej kuchni!

tger4te

czas: 1 godzina 10 minut

liczba porcji: 8 porcji

składniki:

  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1,2 l mleka 3,2%
  • ¼ średniej cebuli, obranej 1 świeży liść laurowy
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 320 g mrożonych filetów z ryby o białym mięsie
  • 320 g mrożonych filetów z łososia
  • 80 g masła 80 g mąki pszennej
  • otarta skórka i sok z 1 jednej niewoskowanej cebuli
  • 300 g mrożonych obranych gotowanych krewetek
  • 300 g mrożonego groszku
  • sól morska i świeżo zmielony
  • czarny pieprz
  • 2 porcje podstawowych tłuczonych ziemniaków

przyrządzanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Listki natki oderwij od gałązek i odłóż na później, a łodyżki zwiąż sznurkiem i umieść w dużym garnku z mlekiem ustawionym na średnim ogniu razem z cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i filetami.

Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż ryby się ugotują. Używając łyżki durszlakowej, wyciągnij ryby, przełóż je na talerz i zostaw do przestudzenia. Ostrożnie przecedź mleko przez sitko do innego garnka i odstaw go na bok.

W kolejnym garnku na średnim ogniu roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą (skończ, gdy całość będzie wyglądała jak kawałek ciasta – to zasmażka).

Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż znikną wszystkie grudki i otrzymasz gładki biały sos – możesz nie potrzebować całego mleka, więc podejdź do tego z głową i skończ, gdy całość będzie dobrze wyglądała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny, następ- nie grubo posiekaj i dodaj listki natki, dorzuć krewetki i groszek oraz szczyptę soli i pieprzu.

Rozdrobnij rybę i przełóż do naczynia do pieczenia o wymiarach 25 × 30 cm, polej sosem i wykończ podstawową wersją tłuczonych ziemniaków. Rozprowadź ziemniaki aż do brzegów, a następnie, używając łyżki, pofałduj ich powierzchnię – dzięki temu zapiekanka będzie pięknie wyglądała i okaże się dużo bardziej zachęcająca dla dzieci!

Piecz potrawę w piekarniku ok. 25 minut, aż się zezłoci i zacznie bulgotać. Podawaj z gotowanym na parze brokułem lub chrupiącą zieloną sałatą.

SMACZNEGO!

 

WYGRAJ KSIĄŻKĘ Z KTÓREJ POCHODZI PRZEPIS >>KLIK<<

JAMIE OLIVER’S FOOD TUBE – RODZINNE PRZYSMAKI

 

kerryann_cover_front