- 40 dag udźca baraniego
- ok.1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 75 dag mączystych ziemniaków
- starta gałka muszkatołowa
- kilka listków szałwi
- 125 dag śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g startego ementalera
- 30 g masła
Mięso pokroić w cienkie plastry i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż będzie kruche. Obrany ząbek czosnku posiekać i dodać do mięsa razem z solą, pieprzem i ziołami. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Drugi ząbek czosnku przekroić na pół i przetrzeć nim żaroodporne naczynie a następnie posmarować masłem. Połowę ziemniaków ułożyć w formie tak, aby plasterki nachodziły na siebie do połowy. Posypać solą i pieprzem oraz gałką. Ułożyć na nich mięso, posypać połową listków szałwi. Resztę ziemniaków ułożyć na mięsie i posypać ponownie szałwią. Śmietanę wymieszać z mlekiem, polać po ziemniakach. Posypać serem i wiórkami masła. Piec przez 50 minut w temp. 200 st. do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.