- 20 dag ryżu
- 40 dag brokułów
- 50 dag filetów z karmazyna mintaja lub morszczuka
- 1 cytryna
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- tłuszcz do formy
Ryż wsyp do garnka, zalej szklanką posolonej wody, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj ok. 25 minut, nie odkrywając. Brokuły podziel na różyczki. Odetnij i obierz łodyżki, pokrój je w kostkę i ugotuj razem z różyczkami w małej ilości osolonej wody. Filety rybne opłucz zimną wodą, osusz, skrop sokiem z cytryny. Potem pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę. Rozpuść masło w rondlu, oprósz mąką i zasmaż. Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj bulion i mleko. Gotuj, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki, gęsty sos. Przypraw musztardą, cukrem, pieprzem, ew. szczyptą soli, dodaj natkę i koperek. W natłuszczonej żaroodpornej formie kolejno układaj ryż, ryby, brokuły i pomidory. Polej sosem musztardowym, zapiekaj 15 minut w temp. 200°C.