Anglicy uwielbiają mięso mielone. Potrafią wyczarować z niego wiele dań, na przykład cottage pie. Dla nas będzie to zapiekanka wiejska z wykorzystaniem ziemniaków i warzyw. Wypróbujcie i koniecznie napiszcie czy Wam zasmakowała!
składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, posiekana w drobną kosteczkę
- 1 duża marchewka, pokrojona w małą kosteczkę
- 450 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 ml wrzącego bulionu wołowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Purée ziemniaczane:
- 350 g ziemniaków
- 350 g pasternaku lub pietruszki
- 3 łyżki mleka
- 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
- 60 g tartego sera cheddar
przyrządzanie:
SPRAWDŹ PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ >>>