Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Zapiekanka wiejska – cottage pie

Anglicy uwielbiają mięso mielone. Potrafią wyczarować z niego wiele dań, na przykład cottage pie. Dla nas będzie to zapiekanka wiejska z wykorzystaniem ziemniaków i warzyw. Wypróbujcie i koniecznie napiszcie czy Wam zasmakowała!

recipe-image-legacy-id--1074465_10

składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, posiekana w drobną kosteczkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w małą kosteczkę
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 ml wrzącego bulionu wołowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Purée ziemniaczane:

  • 350 g ziemniaków
  • 350 g pasternaku lub pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
  • 60 g tartego sera cheddar

przyrządzanie:

  • Mięso: Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę razem z marchewką, często mieszając, przez ok. 5 minut.
  • Dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 1 minutę.
  • Wlać gorący bulion i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut pod przykryciem.
  • Zdjąć pokrywę i gotować przez 7 – 10 minut, aż większość płynu wyparuje. Dodać tymianek, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego o wymiarach około 17 x 17 cm (maksymalnie 2 litry pojemności).
  • Purée ziemniaczane: Ziemniaki i pasternak lub pietruszkę obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Odsączyć, chwilę odparować, dodać mleko i gałkę muszkatołową, zrobić gładkie purée praską do ziemniaków. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć purée na mięso, posypać tartym serem cheddar. Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni (na koniec włączyłam jeszcze funkcję grilla na kolejne 3 – 4 minuty, aby wierzch zapiekanki był bardziej zrumieniony).

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : BUŁY SEROWE >>>