Anglicy uwielbiają mięso mielone. Potrafią wyczarować z niego wiele dań, na przykład cottage pie. Dla nas będzie to zapiekanka wiejska z wykorzystaniem ziemniaków i warzyw. Wypróbujcie i koniecznie napiszcie czy Wam zasmakowała!
składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, posiekana w drobną kosteczkę
- 1 duża marchewka, pokrojona w małą kosteczkę
- 450 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 ml wrzącego bulionu wołowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Purée ziemniaczane:
- 350 g ziemniaków
- 350 g pasternaku lub pietruszki
- 3 łyżki mleka
- 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
- 60 g tartego sera cheddar
przyrządzanie:
- Mięso: Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę razem z marchewką, często mieszając, przez ok. 5 minut.
- Dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 1 minutę.
- Wlać gorący bulion i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut pod przykryciem.
- Zdjąć pokrywę i gotować przez 7 – 10 minut, aż większość płynu wyparuje. Dodać tymianek, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego o wymiarach około 17 x 17 cm (maksymalnie 2 litry pojemności).
- Purée ziemniaczane: Ziemniaki i pasternak lub pietruszkę obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Odsączyć, chwilę odparować, dodać mleko i gałkę muszkatołową, zrobić gładkie purée praską do ziemniaków. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć purée na mięso, posypać tartym serem cheddar. Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni (na koniec włączyłam jeszcze funkcję grilla na kolejne 3 – 4 minuty, aby wierzch zapiekanki był bardziej zrumieniony).