Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Zapiekanka z bakłażanów i makaronu

Główne składniki tego dania to bakłażan, makaron fusilli, mięso mielone, seler naciowy i suszone pomidory

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut + 35 minut pieczenia

liczba porcji: 5

składniki:

1 duży bakłażan
250 g makaronu fusilli
150 g tartego żółtego sera
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
400 ml mleka
cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
500 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g suszonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
150 ml bulionu drobiowego
8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
tłuszcz do formy


 

przyrządzanie:

Bakłażana pokroić w plasterki, na dużej pateli rozgrzać 4 łyżki oliwy i obsmażać plastry z obu stron na złoty kolor. Osączyć.
Cebulę drobno posiekać, łodygi selera naciowego umyć, również drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać selera, po 4 minutach dodać mięso. Smażyć 5 minut, po czym dołożyć pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone oregano oraz bulion. Dusić na małym ogniu kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Fusilli ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odsączyć.
W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę razem smażyć, zdjąć  z ognia i powoli, ciągle mieszając wlewać mleko. Mieszając podgrzać, doprawadzając do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty żółty ser. Połowę tak przygotowanego sosu dodać do mięsa.  
W natłuszczonej formie do zapiekanek ułożyć warstwę makaronu, na niej warstwę mięsa z sosem, potem plastry bakłażanów. Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym. Wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać co najmniej 5 minut, żeby zapiekanka lekko ostygła, co spowoduje, że będzie lepiej się kroiła.