Zapiekanka z mięsem i brukselką w aksamitnym sosie. Pycha!
składniki:
0,5 kg mielonej piersi indyczej
0,5 kg brukselki
czerstwa bułka
2 żółtka
pół kubeczka jogurtu naturalnego
mały kubeczek kwaśnej śmietany 12%
3/4 szklanki mleka
łyżka masła
3/4 szklanki tartego żółtego sera
pieprz, sól, cukier, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
przyrządzanie:
Brukselkę myjemy i gotujemy na pół-twardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (po pół łyżeczki soli i cukru). Odcedzamy. Wykładamy na formę do zapiekania.
Namaczamy czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Dodajemy do indyka razem z jednym żółtkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy ręką. Formujemy pulpeciki lub nakładamy mięso łyżką bezpośrednio na patelnię z rozgrzanym olejem, tworząc małe kuleczki. Obsmażamy z wszystkich stron na złoty kolor. Wykładamy do naczynia z brukselką.
Sos: w naczyniu mieszamy jogurt, śmietanę, mleko, żółtko, masło, ser oraz pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Polewamy mięso i brukselkę.
Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.