Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Serowe mity

Serowe mity

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

Uwielbiasz warzywa? Jeśli tak to na pewno zasmakuje Ci to danie! Bezmięsna zapiekanka z brukselką i ziemniakami w sam raz na obiad!

casserole-74322_640

składniki:

  • pół kg brukselki
  • pół kg ugotowanych ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietany 18%
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól/pieprz
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 szklanki startego żółtego sera
  • ½ łyżeczki rozmarynu

przyrządzanie:

  • Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, po czym gląb nacinamy na krzyż. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut.
  • Posiekaną cebulę szklimy na oleju.
  • Ziemniaki kroimy w kawałki.
  • Mleko i śmietanę mieszamy podgrzewając na małym ogniu. Dodajemy w trakcie: pokrojone ziemniaki, gałkę muszkatołową, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek,  przyprawy, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 10 minut.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Przelewamy sos z ziemniakami, dodajemy starty ser, brukselkę i delikatnie mieszamy.
  • Zapiekamy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.

 

Zobacz też przepis na: Zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowym