- 30 dag cielęciny bez kości
- słoik marchewki z groszkiem
- cebula
- kostka bulionu warzywnego
- łyżeczka przyprawy prowansalskiej
- łyżka jasnego sosu sojowego
- 50 dag ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc
- sól
- pieprz
Mięso zalać dwiema szklankami wrzącego bulionu warzywnego i gotować do miękkości. Wyjąć z wywaru, ostudzić i zemleć lub bardzo drobno pokroić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, lekko odparować, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić, skropić sosem sojowym, wlać 2 – 3 łyżki wywaru i udusić, wymieszać z osączoną marchewką i groszkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim równymi warstwami : połowę ziemniaków, połowę warzyw, mięso, resztę warzyw i pozostałą część ziemniaków. Jajo roztrzepać ze śmietaną, rozprowadzić 1/5 szklanki wywaru i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 15 – 20 minut. Podawać z dowolną surówką.