Przepis na sycącą zapiekankę z cukinii
składniki:
- 7 ziemniaków
- słodka cebula
- 1 cukinia
- ser żółty
- 0,5 kg mięsa mielonego
- przyprawy
- masło
- maka
- mleko
- gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
- Cukinię wydrążyć, pokroić w plastry i posypać solą, by puściła sok. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości pół cm. Układać w wysmarowanej formie do zapiekania.
- Przyprawić. Położyć warstwę cebuli pokrojonej w plastry. Mięso mielone obsmażyć, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, sól i pieprz. Wyłożyć na cebulę.
- Cukinię układać na mięsie, posypać ziołami prowansalskimi i granulowanym czosnkiem. Zetrzeć ser żółty.
- Przyrządzić sos beszamelowy. Łyżkę masła rozpuścić, dodać 2 łyżki mąki, zasmażyć. Wlać szklankę mleka. Mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Zetrzeć pół gałki muszkatołowej, doprawić.
- Polać całość Zapiekać około 40 minut w temperaturze 200 stopni C