Przepis na sycącą zapiekankę z cukinii

składniki:
- 7 ziemniaków
- słodka cebula
- 1 cukinia
- ser żółty
- 0,5 kg mięsa mielonego
- przyprawy
- masło
- maka
- mleko
- gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
- Cukinię wydrążyć, pokroić w plastry i posypać solą, by puściła sok. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości pół cm. Układać w wysmarowanej formie do zapiekania.
- Przyprawić. Położyć warstwę cebuli pokrojonej w plastry. Mięso mielone obsmażyć, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, sól i pieprz. Wyłożyć na cebulę.
- Cukinię układać na mięsie, posypać ziołami prowansalskimi i granulowanym czosnkiem. Zetrzeć ser żółty.
- Przyrządzić sos beszamelowy. Łyżkę masła rozpuścić, dodać 2 łyżki mąki, zasmażyć. Wlać szklankę mleka. Mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Zetrzeć pół gałki muszkatołowej, doprawić.
- Polać całość Zapiekać około 40 minut w temperaturze 200 stopni C
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














