Ideane danie na sierpniowy obiad - o tej porze roku można bowiem rozkoszować się delikatnymi, młodymi cukiniami i pełnymi aromatu pomidorami
czas: 50 miut
liczba porcji: 6
składniki:
4 młode małe cukinie
4 duże dojrzałe pomidory
3 jaja
1 szklanka słodkiej śmietanki
20 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
przyrządzanie:
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć też twarde części. Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno pastrami cukinii, zaś na nich układać plastry pomidorów, a następnie resztę cukinii.
Ser zetrzeć na tarce, jaja ubić ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy dodać 2/3 żółtego sera i polać nią warzywa. Zapiekankę posypać resztą sera. Na wierzchu ułożyć pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni i zapiekać 30 minut.
uwagi:
Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 minut, aby zapiekanka nieco ostygła - wtedy będzie lepiej się kroić.