- 4 szt dorszy – filety osolić, popieprzyć, skropić sokiem cytrynowym
- 2 cebule – pokroić w pierścienie
- 2 ząbki czosnku – zmiażdżyć
- 8 szt ziemniaków – ugotowane w łupinach, obrać i pokroić w plastry
- 10 dkg sera gouda – starty
- 2 jajka
- 100 g kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- goździk – mielone
- gałka muszkatołowa
- oliwa
- tarta bułka
Filety smażymy na złoto. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, cebule podsmażoną na złoto, rybę, każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem, goździkami, gałką i skrapiamy oliwą. Pieczemy 30 min., po czym polewamy rozbełtanymi jajkami, posypujemy serem i tartą bułką, pieczemy jeszcze 10 min.