- 60 dkg ziemniaków – obrać, ugotować, rozdusić
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 30 dkg mięsa mielonego
- 2 cebule – pokroić
- 1 ząbek czosnku – posiekać
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 puszka pomidora – odcedzić sok, pomidory rozkawałkować
- 200 ml mleka
- 80 g masła
- 1 puszka zielonej fasolki – odcedzić
- 30 dkg sera żółtego – zetrzeć
- olej – do smażenia
Z ziemniaków zrobić puree dodając mleko, masło i gałkę muszkatołową, do smaku posolić. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dołożyć mięso i sok z pomidorów, doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do odparowania soku. Do formy przełożyć na spód mięso, na nie rozłożyć pomidory i fasolkę, na wierzch ziemniaki puree, posypać startym serem. Piec 30 min. w temp. 250 stopni.