Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Zapiekanka z grzybów i ziemniaków

Zapiekane grzyby pod pierzynką z ziemniaczanego piure oraz roztopionego zółtego sera - nieskomplikowane, a efektowne

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1 godzina

liczba porcji: 4

składniki:

700 g leśnych grzybów (podgrzybki, maślaki, itd.)
500 g ziemniaków
150 g żółtego sera
2 cebule
1 czubata łyżka masła
2 łyżki mleka
sól, pieprz
suszony tymianek
szczypta gałki muszkatołowej 
3 łyżki oleju

przyrządzanie:

Grzyby obrać, dokładnie opłukać, pokroić na niebyt drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić w dużym rondlu. Dodać pokrojone grzyby i dusić na niewielkim ogniu bez przykrycia, często mieszając do chwili aż wyparuje cały płyn (ok. 30 minut). Pod koniec duszenia dodać pół łyżeczki suszonego tymianku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W czasie, gdy duszą się grzyby, obrać ziemniaki, pokroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odsączyć i odparować. Rozgnieść widelcem, dodać masło i mleko, dokladnie wymieszać, aby powstała gładka masa, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką.
Do natłuszczonych małych żaroodpornych miseczek (albo do większej okrągłej formy) nałożyć grzyby, rozłożyć na nich  ok. 1 cm warstwę ziemniacznego piure, posypać serem. Zapiekać ok. 20 minut w temperturze 180 stopni.

uwagi:
Zapiekanka najlepsza będzie, jeśli użyjemy mieszanych grzybów. Można też użyć grzybów mrożonych.