Ciekawa propozycja na zapiekankę.
składniki:
- 5 jajek
- puszka kukurydzy
- 20 dag szynki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- szczypiorek
- 3 łyżki ostrej musztardy
- żółty ser
- cukier
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki. Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąką, rozprowadzić z dwiema szklankami wody, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
- Kukurydze odsączyć z zalewy, szynkę pokroić w paseczki, posiekać szczypiorek i natkę.
- Zieleninę, kukurydzę, szynkę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić solą i pieprzem.
- Sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jajek.
- Udekorować szczypiorkiem i natka pietruszki.
- Jajka posypać żółtym serem, zapiec i podawać na gorąco.