Sycący obiad na dzisiaj to zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpiankiem. Pyszota!
składniki:
1. 2 duże filety z kurczaka
2. 1 kg ziemniaków
3. 300g szpinaku mrożonego liściastego
4. 2 duże śmietany 18 %
5. ok. 250 gram sera pleśnioweg
6. ok. 350 gram sera gouda
7. 5 ząbków czosnku
8. czosnek granulowany
8. olej
9. sól
10. pieprz czarny
przyrządzanie:
- Ziemniaki ugotować. Filety kroimy w kostkę i przyprawiamy, a następnie smażymy. Szpinak dusimy z odrobiną soli i czosnkiem.
- Ser trzem, ser pleśniowy rozgniatamy na drobno i mieszamy ze śmietaną.
- Ziemniaki kroimy w plasterki i układamy warstwę w naczyniu żaroodpornym.
- Na ziemniaki sypiemy połowe porcji potartego sera żółtego, następnie układamy kurczaka, warstwę szpinaku, a szpinak smarujemy równomiernie śmietaną z serem pleśniowym. Powtarzamy: ziemniaki, ser żółty, kurczak, szpinak, śmietana z rokpolem. Sam wierzch zapiekanki posypujemy niedużą ilością sera żóltego.
- Wstawiamy nieprzykryte naczynie do rozgrzanego piekarnika i pieczemy niezbyt długo – tak żeby wszystko było gorące i odparowała resztka wody ze składników.