- gęsta śmietana – 450 g
- jajka – 2 szt
- łosoś wędzony – 400 g
- makaron świderki – 350 g
- masło – 1 łyżka
- mrożone brokuły – 200 g
- pieprz czarny – 1 szczypta
- pieprz zielony marynowany – 2 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- sól – 1 szczypta
- starty chrzan – 1 łyżka
- wędzony oscypek – 50 g
Brokuły rozmrozić. Makaron ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z masłem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Brokuły podzielić na różyczki, łodygi pokroić na mniej więcej 0.5 cm kawałki. Oscypek zetrzeć na wiórki. Śmietanę zmiksować z jajkami, chrzanem i sokiem z cytryny i połową porcji oscypka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. makaron, rybę i brokuły ułożyć warstwami w naczyniu do pieczenia, każdą warstwę podczas układania posypywać zielonym pieprzem. Zalać wszystko sosem śmietanowym i posypać po wierzchu reszta oscypka. Zapiekać około 30 minut