Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i kabanosami.
składniki:
- makaron penne – 300 g
- suszone pomidory – 250 g
- czosnek – 2 ząbki
- cebula – 2 szt.
- kabanosy – 120 g
- śmietanka UHT 30%
- jajka – 2 szt.
- pieczarki – 200 g
- mozzarella – 250 g
- imbir (kłącze) – 5-10 g
- natka pietruszki – 0,5 pęczka
- curry – 1 łyżka
- sól
- mielony pieprz biały
- świeże chili lub pieprz cayenne
- olej
przyrządzanie:
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Pomidory i kabanosy drobno kroimy. Siekamy czosnek i cebulę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pieczarki na złoto. Dodajemy cebulę, czosnek, posiekane chili (jeśli używamy) i kabanosy, chwilę podsmażamy.
Doprawiamy curry, obranym i posiekanym imbirem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Jeśli wcześniej nie używaliśmy świeżego chili, to doprawiamy również pieprzem cayenne. Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Jajka łączymy ze śmietanką i zalewamy makaron. Podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do zagotowania
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy porwaną na kawałki mozzarellą. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.