Pyszna zapiekanka, połączenie marchewki i boczku
składniki:
- 4 czerstwe bułki
- 700 g marchwi
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- łyżka oleju
- 1 i pól pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 350 ml mleka
- 125 g twarogu
- 4 jaja
przyrządzanie:
- Bułki pokroić na cienkie kromki. Marchew umyć, obrać i pokroić w długie słupki. Cebulę posiekać.
- Boczek pokroić w paski, włożyć na patelnię na rozgrzany olej, wytopić. Dodać cebulę, poddusić.
- Dodać marchew, dusić 10 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Natłuścić naczynie do zapiekania. Pietruszkę umyć, grubo posikać, 1/3 porcji dodać do marchwi.
- Kromki bułki poukładać w formie, przekładając je warzywami. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Mleko zmiksować z serem, jajami i połową reszty pietruszki.
- Sosem polać zapiekankę. Piec około 40 minut, posypać resztą pietruszki.