- 60 dag ziemniaków (10 małych)
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
- sól
Masa mięsna:
- 1 kg mielonej lub drobno siekanej wołowiny
- duża cebula drobne posiekana
- łyżka mąki
- 50 dag przecieru pomidorowego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z cebulą, aż się zrumieni. Wsyp mąkę, dodaj przecier (lub pomidory bez skórki), doprowadź do wrzenia i przykryj. Podgrzewaj jeszcze 30 min, od czasu do czasu mieszając. Posól, wrzuć czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj tak, by łatwo dały się rozgnieść. Odcedź i rozetrzyj na puree z mlekiem i połową masła. Posól. Połowę mięsnej mieszaniny włóż do żaroodpornego naczynia i przykryj masą ziemniaczaną. Na wierzchu połóż resztę masła w kilku kawałeczkach. To danie możesz też podać dzieciom, jeśli przypuszczasz, że nie będą chciały jeść papryki.