Jeżeli uwielbiacie zapiekanki makaronowe, pokochacie także zapiekankę ryżową z mięsem mielonym i warzywami. Przygotowuje się ją równie szybko, syci i smakuje!
składniki:
- 500 g wieprzowiny
- po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mąki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- 650 ml bulionu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 g ryżu (do risotto, Arborio) surowego
przyrządzanie:
- Mięso mielone obtoczyć w mieszance papryki, kurkumy i mąki.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
- Kukurydzę z puszki odcedzić na sitku i przepłukać wodą.
- Papryczkę chili lub zwykłą paprykę pokroić w kosteczkę.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek żaroodporny lub prostokątną formę do zapiekanek o pojemności około 5 litrów.
- Zagotować bulion, dodać oregano.
- Na dużej i w miarę wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę z posiekaną papryką i smażyć przez około 5 minut do zeszklenia na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać czosnek, mięso i obsmażać je przez około 3 – 4 minuty. Następnie dodać kukurydzę i ryż, wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać pomidory i mieszając smażyć przez 1 minutę. Zalać 1 szklanką gorącego bulionu i zagotować. Przełożyć zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalać resztą bulionu, wymieszać i zagotować. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Otworzyć, posypać kolendrą i tartym serem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy