Nasz hit dnia! Zapiekanka z szynką i pysznymi dodatkami.
składniki:
-
400 g dowolnego makaronu
-
2 większe cebule
-
2 łyżki oleju
-
2 ząbki czosnku
-
20 gad szynki z indyka
-
100 g wędzonego boczku
- świeże zioła
-
300 g śmietany 18%
-
400 ml zimnej wody
-
500 g pieczarek
- kilka pomidorków
-
sól
-
pieprz
-
200 g startego sera żółtego
przyrządzanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
Cebule obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i boczek pokrojony w większą kostkę. Smażymy około 5 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podduszamy do odparowania większości płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Śmietanę mieszamy z posiekanymi, świezymi ziołami.
Do ugotowanego makaronu przekładamy podmażoną cebulę z boczkiem, uduszone pieczarki i szynke .Doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem w razie konieczności. Całość dokładnie mieszamy.
Makaron z dodatkami przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypując każdą warstwę starty serem. Wierzch dekorujemy pomidorkami, pietruszką.
Naczynie z makaronem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut.