Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Nasz hit dnia! Zapiekanka z szynką i pysznymi dodatkami. 

składniki:

  • 400 g dowolnego makaronu
  • 2 większe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 gad szynki z indyka
  • 100 g wędzonego boczku
  • świeże zioła
  • 300 g śmietany 18%
  • 400 ml zimnej wody
  • 500 g pieczarek
  • kilka pomidorków
  • sól
  • pieprz
  • 200 g startego sera żółtego

przyrządzanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
Cebule obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i boczek pokrojony w większą kostkę. Smażymy około 5 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podduszamy do odparowania większości płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
 Śmietanę mieszamy z posiekanymi, świezymi ziołami.
Do ugotowanego makaronu przekładamy podmażoną cebulę z boczkiem, uduszone pieczarki i szynke .Doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem w razie konieczności. Całość dokładnie mieszamy.
Makaron z dodatkami przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypując każdą warstwę starty serem. Wierzch dekorujemy pomidorkami, pietruszką.
Naczynie z makaronem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut.