Jesteśmy miłośnikami zapiekanek, a szczególnie tej - z prostymi składnikami. Spróbujcie zapiekanki z warzywami i serem gouda.
składniki:
4 ziemniaki
brokuł
połowa czerwonej papryki
3 łyżki śmietany
gałka muszkatołowa
2 jajka
1 łyżka masła
1 cebula
4 łyżki bulionu z warzyw
szczypiorek posiekany
szklanka sera gouda (starty)
sól
pieprz
przyrządzanie:
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie odcedź.
Cebulę umyj i pokrój.
Jajka wymieszaj z wywarem, śmietaną, przyprawami i szczypiorkiem.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
Ułóż w nim plasterki ziemniaków i cebulę. Dodaj warzywa. Zalej rosołem wymieszanym ze śmietana i przyprawami. Posyp startym żółtym serem.
Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.