Bezmięsne i sycące danie? Pyszna zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowym to jest to! Spróbuj, a nie pożałujesz! ;)
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml mleka
- 300 ml śmietany 18%
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- łyżka oliwy czosnkowej
- 1/2 cebuli
- kulka mozzarelli
przyrządzanie:
- Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym kroimy na około 3 mm plasterki.
- Przekładamy ziemniaki w plasterkach do garnka, zalewamy mlekiem, śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, gałką muszkatołową i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy przez około 10 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 *C. Żaroodporne naczynie smarujemy od środka oliwą czosnkową.
- Przekładamy ziemniaki z sosem do naczynia żaroodpornego, na wierzchołku układamy kawałki mozzarelli i pokrojoną w piórka cebulę. Pieczemy przez 35-40 minut, aż zapiekanka zrobi się od góry rumiana.