Nasz ulubiony obiad - zapiekanka z ziemniakami i dwoma gatunkami sera. Prosto, szybko smacznie. W sam raz na zabiegany piątek.
składniki:
8-10 ziemniaków średniej wielkości
pieczarki około 400 g
dwie cebule
mozzarella, gouda
tymianek
masło
2 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
przyrządzanie:
-Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
-Gotujemy przez około 5 minut, aby były lekko miękkie.
-Pieczarki oraz cebulę także kroimy w plastry.
-Na patelnię z oliwą wrzucamy cebulę, smażymy przez 4 minuty, dodajemy pieczarki i smażymy kolejne minuty, aż odparuje z nich woda. Całosć solimy, doprawiamy tymiankiem i odstawiam na bok.
-Mozarellę i ser gouda trzemy na tarce.
-Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim warstwę przyprawionych ziemniaków, warstwę pieczarek, ser, i znów ziemniaki, pieczarki, ser.
-Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.