Pełnowartościowa zapiekanka z fetą i ziemniakami. Wykonasz ją bardzo błyskawicznie.

składniki:
1 kg podgotowanych ziemniaków
0,5 kg świeżego szpinaku
250 g fety
0,5 l śmietany
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
4 łyżki tartego parmezanu
50g masła - do zapiekania
łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
przyrządzanie:
Pokrój ziemniaki w plastry. W misce wymieszaj śmietanę z fetą. Dodaj zgnieciony czosnek. Sos dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wymyj szpinak. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Wysmaruj masłem naczynie do zapiekania. Ułóż w nim warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posyp startym parmezanem oraz kawałeczkami masła. Wstaw do piekarnika na 40 minut.