Oto kilka naszych pomysłów na wykorzystanie pasternaku w kuchni:
- Surówka z pasternaku: warzywo obierz i zetrzyj na grubej tarce, dodaj jabłko, pestki dyni, orzechy i oliwy z oliwek doprawiając do smaku.
- Pasternakiem zastąp ziemniaki i usmaż z nich placki wg przepisu na placki ziemniaczane.
- Puree z pasternaku podane do pieczonego mięsa znakomicie zastąpi to tradycyjne z ziemniaków. A ile wartości odżywczych więcej i kalorii mniej!
- Można go także skarmelizować z miodem bądź syropem klonowym i podawać na słodko.
- Pasternak można także zapiec w śmietanie z dodatkiem parmezanu w piekarniku i podawać jako gorący dodatek do ryb.
A Wy jakie macie pomysły na użycie pasternaku w kuchni?
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














