Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem budyniowym. Smaczny deser dla całej rodziny. Polecamy gorąco do kawki.
składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 400g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 200ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 jajko
- 50g masła
- szczypta soli
- Budyń:
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 łyżki cukru
przyrządzanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na dużego naczynia, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Budyń wymieszany z cukrem gotujemy na mleku. Chwilę studzimy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy je tworząc kwadrat. Ciasto smarujemy budyniem i zwijamy roladę. Następnie rulon kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.