Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Zawijane bakłażany

Niezbyt prosta do wykonania, ale efektowna potrawa z grillowanych bakłażanów.

czas: 1 h

liczba porcji: 4

składniki:
2 długie bakłażany
250 g sera mozarella
2 małe pomidory
16 liści bazylii
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka pasta z suszonych pomidorów (lub kilka plasterków drobno posiekanych, suszonych pomidorów)

przyrządzanie:

Bakłażany pokrajać wzdłuż na cienkie plastry grubości około 5 mm. W sumie ma być 16 plastrów, nie licząc pierwszego i ostatniego ze skórką. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i prze około 2 min gotować w niej plastry bakłażanów aż zmiękną. Plastry dokładnie osączyć. Ser mozarella pokroić na 8 plastrów, a pomidory na połówki. 2 plastry bakłażana ułożyć na krzyż jeden na drugim w żaroodpornym naczyniu. Po środku położyć połówkę pomidora, liść bazylii, plasterek mozarelli i następny liść bazylii. Posolić i popieprzyć. Zwinąć końce plastrów bakłażana i złożyć je tak, by utworzyły paczuszkę. Tak samo przygotować pozostałe siedem porcji. Tak przygotowane zawijańce chłodzić przez około 20 minut.
W tym czasie przygotować dressing, mieszając oliwę, ocet, pastę z pomidorów i sok z cytryny i doprawiając na końcu do smaku.
Rozgrzać grill. Na bakłażanowe zawiniątka nanieść pędzlem oliwę z oliwek i piec około 7-10 minut z każdej strony. Podawać na gorąco z dodatkiem przygotowanego wcześniej dressingu, posypane bazylią.

uwagi:
Największą trudnością podczas przygotowania potrawy jest cienkie pokrajanie bakłażanów. Dlatego też niezbędny jest ostry nóż, bądź... krajalnica.