Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Zawijane bakłażany

Niezbyt prosta do wykonania, ale efektowna potrawa z grillowanych bakłażanów.

czas: 1 h

liczba porcji: 4

składniki:
2 długie bakłażany
250 g sera mozarella
2 małe pomidory
16 liści bazylii
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka pasta z suszonych pomidorów (lub kilka plasterków drobno posiekanych, suszonych pomidorów)

przyrządzanie:

Bakłażany pokrajać wzdłuż na cienkie plastry grubości około 5 mm. W sumie ma być 16 plastrów, nie licząc pierwszego i ostatniego ze skórką. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i prze około 2 min gotować w niej plastry bakłażanów aż zmiękną. Plastry dokładnie osączyć. Ser mozarella pokroić na 8 plastrów, a pomidory na połówki. 2 plastry bakłażana ułożyć na krzyż jeden na drugim w żaroodpornym naczyniu. Po środku położyć połówkę pomidora, liść bazylii, plasterek mozarelli i następny liść bazylii. Posolić i popieprzyć. Zwinąć końce plastrów bakłażana i złożyć je tak, by utworzyły paczuszkę. Tak samo przygotować pozostałe siedem porcji. Tak przygotowane zawijańce chłodzić przez około 20 minut.
W tym czasie przygotować dressing, mieszając oliwę, ocet, pastę z pomidorów i sok z cytryny i doprawiając na końcu do smaku.
Rozgrzać grill. Na bakłażanowe zawiniątka nanieść pędzlem oliwę z oliwek i piec około 7-10 minut z każdej strony. Podawać na gorąco z dodatkiem przygotowanego wcześniej dressingu, posypane bazylią.

uwagi:
Największą trudnością podczas przygotowania potrawy jest cienkie pokrajanie bakłażanów. Dlatego też niezbędny jest ostry nóż, bądź... krajalnica.