Ciasto francuskie smakuje idealnie nie tylko w połączeniu ze słodką marmoladą czy czekoladą. Na ostro, w towarzystwie sera i boczku to sprawdzony pomysł na pyszną przekąskę. Wypróbujcie zawijaski francuskie z boczkiem.
składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 10 plasterków żółtego sera (najlepiej Gouda)
- kilka plastrów boczku
- jajko
- przyprawy : pieprz, papryka ostra, oregano
przyrządzanie:
1. Rozwałkowujemy ciasto francuskie.
2. Jajko z odrobiną soli roztrzepujemy na jednolitą konsystencję i smarujemy ciasto.
3. Na cieście rozkładamy plastry boczku. A na boczku, ser żółty.
4. Ciasto francuskie zwijamy w rulon.
5. Kroimy na plastry (około 2cm) i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
6. Zawijaski posypujemy przyprawami.
7. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.