Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Poranny pośpiech, a następnie krótkie przerwy w pracy sprawiają, że niewiele osób może sobie pozwolić na przygotowanie posiłku przed wyjściem z domu czy wizytę w restauracji w godzinach pracy. Biurowe posiłki często składają się więc z chińskich zupek, hamburgerów, frytek, pizzy, a czasem batoników. Czy można jednak uniknąć fast-foodowych pułapek, nie tracąc przy tym cennego czasu?

 

IMG_1133

 

Szkodliwość fast-foodów

 

Dania fast-food łączą trzy szkodliwe składniki: wysoką kaloryczność, tłuszcz i substancje chemiczne. Już 100 g frytek zawiera aż 560 kilokalorii. Taka sama ilość ugotowanych ziemniaków ma ich w sobie tylko 60. Popularny zestaw składający się z hamburgera, frytek i gazowanego napoju, mimo swojej niewielkiej objętości, zawiera ponad połowę zalecanej dziennej dawki kalorii. Kolejny składnik – tłuszcz – najczęściej zwierzęcy, może być przyczyną nowotworów układu pokarmowego. Do tego zestawu dołącza m.in. glutaminian sodu stosowany w niemal wszystkich daniach typu fast-food, sprawiając, że potrawy mają charakterystyczny, wzmocniony smak. Co więcej, jest to środek o właściwościach uzależniających, a dodatkowo może przyczyniać się do podrażnienia żołądka, powstawania alergii, bólów migrenowych czy rozwoju choroby Alzheimera.

Wydaje się, że “honor” fast-foodowego jedzenia mogłyby uratować dostępne w lokalach szybkiej obsługi sałatki. O ile większość fast-foodowego jedzenia nie zawiera w sobie żadnych pożytecznych dla organizmu składników, tak sałatki, złożone przede wszystkim z warzyw, obfitują w witaminy i składniki mineralne. W tym przypadku niestety tak nie jest. Sposób przechowywania obranych już i pokrojonych warzyw sprawia, że sałatki tracą większość ze swoich wartości odżywczych.

 

Na następnej stronie dowiesz się więcej!