Czerwona fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. To źródło białka - ma go więcej niż mięso. Dlatego świetnie się sprawdzi jako dodatek do dań dla wegetarian. Przedstawiamy przepis na zdrową sałatkę, którą naprawdę można się najeść.
składniki:
- sałata
- pomidor
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała czerwona papryka
- 5-6 ogórków konserwowych
- sól
przyrządzanie:
Warzywa umyć i pokroić. Wymieszać z sałatą. Dodać czerwoną fasolę z puszki. Posolić i przygotować sos:
Wymieszać składniki sosu (Szklanka gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka octu balsamicznego,1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, kilka posiekanych drobno suszonych pomidorów z oliwy, 1-2 łyżeczki przyprawy chili) i polać sałatkę!
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy