Dietetyczna i zdrowsza wersja domowego ciasta? Zrób go z kaszy jaglanej! Jest równie pyszne, a o wiele korzystniejsze dla naszego zdrowia.
składniki:
- - 1 i 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- - pół szklanki cukru
- - 1 jajko
- - 5 dosyć twardych i kwaskowatych jabłek
- - 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- - łyżeczka cynamonu
- - 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
przyrządzanie:
Kaszę dokładnie płuczemy i umieszczamy w garnku. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kaszy. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, aromatem, cynamonem i cukrem. Dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 70 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe