Uwielbiasz ptysie? Wypróbuj je w odmienionej wersji. Oto przepis na ptysie z mąki orkiszowej z malinowym wypełnieniem. Pycha!
składniki:
- 250g mąki orkiszowej jasnej,
- 250ml wody,
- 100g masła,
- 8 dużych jaj,
- 1 łyżeczka soli,
- 250g serka mascarpone,
- 200g śmietanki 30%,
- szklanka malin
- 3 łyżki cukru pudru
przyrządzanie:
- Gotujemy wodę z masłem, dodajemy sól i mąkę. Miksujemy.
- Dodajemy kolejno po jednym jajku.
- Całość mieszamy łyżką (garnek cały czas na ogniu)
- Zdejmujemy garnek z ciastem z ognia.
- Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego.
- Wyciskamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
- Robimy nadzienie: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, w trakcie dodajemy cukier, następnie serek. Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy umyte maliny i nadal miksujemy.
- Połówki ptysiów przekładamy kremem i składamy je.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














