Nie ma co ukrywać, wszyscy lubimy słodycze. Niestety nasza sylwetka lubi je mniej, dlatego każda dieta zaleca ograniczenie w spożywaniu cukrów, szczególnie tych przetworzonych. Jeśli dbasz o linię, a nie możesz żyć bez słodkości, to sprawdź nasze przepisy na zdrowe, słodkie wypieki.
Wszystkie przedstawione przepisy pochodzą ze strony michalwrzosek.pl. Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym i trenerem personalnym, który specjalizuje się w dietach i planach treningowych. Jego przepisy zawierają dokładne informacje liczbie kalorii, zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów w każdej porcji. Dlatego łatwo włączyć je do programu żywieniowego. Jeśli spodobają się ci pokazane tutaj przepisy, to koniecznie odwiedź jego stronę i znajdź więcej przepisów na zdrowe dania.
CIASTECZKA BANANOWO – KAKAOWE
Doskonałe do porannej kawy lub herbaty, albo szklanki mleka przed snem. Sam przepis jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim problemu.
Potrzebujesz:
- 4 łyżki płatków owsianych (40g) lub płatków orkiszowych
- 0,8 sztuki banana (96g)
- 1 garść orzechów nerkowca (32g) lub migdałów
- 1,6 łyżki kakao surowego (8g)
Krok po kroku:
- Rozgniatamy banana widelcem,
- Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy,
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,
- Formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce,
- Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (w 180 stopniach),
- Gotowe!
W jednej porcji znajduje się:
112 kalori
3,4 g białka
4,7 g tłuszczy
15 g węglowodanów
TARTA Z JABŁKAMI
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskie, w zdrowej wersji z polskimi jabłkami. W sam raz na jesień.
Potrzebujesz:
- 20 łyżek mąki pełnoziarnistej (200 g)
- lub mąki orkiszowej
- 6 sztuki masła (120 g)
- lub oleju kokosowego
- 1 szczypta soli (1 g)
- 1 sztuka jajka (55 g)
- 8 sztuk jabłek np. ligol (1200 g)
- cynamon (15 g)
- 6 łyżeczek ksylitolu (30 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10 g)
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki ciasta muszą być zimne, rozbite jajko, masło pokrojone w kostkę, sól oraz mąkę przekładamy do miski i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, przekładamy do folii spożywczej i wkładamy do lodówki na godzinę,
- Jabłka obieramy i kroimy w paski lub kostkę dodajemy cynamon i ksylitol, odstawiamy na 20 minut, odlewamy nadmiar soku z jabłek i dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ze sobą,
- Ciasto dzielimy na 3 części: 2 części posłużą nam jaki spód a 1/3 jako wierzch,
- Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, na ciasto wykładamy nasze nadzienie i układamy paski ciasta na wierzchu,
- Możemy wierzch ciasta posmarować jajkiem dla bardziej błyszczącego efektu ciasta,
- Pieczemy w 185 *C przez 50 minut następnie studzimy na kratce,
- I już!
W jednej porcji znajduje się:
396 kalori
4,6 g białka
20 g tłuszczy
53 g węglowodanów
FAWORKI
Doskonała przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek.
Potrzebujesz:
- 20 łyżek mąki pszennej (200 g)
- 1 łyżki jogurtu naturalnego (20 g)
- 2 sztuki żółtek jaj (40 g)
- 5 kieliszka rumu/koniaku (8 g)
- 2 kieliszka spirytusu (4 g)
- 3 łyżki pudru z erytrolu (15 g)
Krok po kroku:
- Łączymy wszystkie składniki,
- Ciasto zagniatamy dobrze i odstawiamy na 20 min do lodówki,
- Rozwałkowujemy cienko, kroimy na paski ok 2 cm szerokości,
- Przecinamy również na środku i przeciągamy jeden koniec przez środek, aby uformować nasze ciastko,
- Pieczemy w temperaturze 180* przez 10-15 min aż będą rumiane,
- Smacznego!
W jednej porcji znajduje się:
138 kalori
4,4 g białka
2,5 g tłuszczy
25 g węglowodanów