Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Zdrowe słodycze – to możliwe!

Nie ma co ukrywać, wszyscy lubimy słodycze. Niestety nasza sylwetka lubi je mniej, dlatego każda dieta zaleca ograniczenie w spożywaniu cukrów, szczególnie tych przetworzonych. Jeśli dbasz o linię, a nie możesz żyć bez słodkości, to sprawdź nasze przepisy na zdrowe, słodkie wypieki.

 

Wszystkie przedstawione przepisy pochodzą ze strony michalwrzosek.pl. Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym i trenerem personalnym, który specjalizuje się w dietach i planach treningowych. Jego przepisy zawierają dokładne informacje liczbie kalorii, zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów w każdej porcji. Dlatego łatwo włączyć je do programu żywieniowego. Jeśli spodobają się ci pokazane tutaj przepisy, to koniecznie odwiedź jego stronę i znajdź więcej przepisów na zdrowe dania.

 

CIASTECZKA BANANOWO – KAKAOWE

 

Doskonałe do porannej kawy lub herbaty, albo szklanki mleka przed snem. Sam przepis jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim problemu.

 

Potrzebujesz:

 

  • 4 łyżki płatków owsianych (40g) lub płatków orkiszowych
  • 0,8 sztuki banana (96g)
  • 1 garść orzechów nerkowca (32g) lub migdałów
  • 1,6 łyżki kakao surowego (8g)

 

Krok po kroku:

 

  1. Rozgniatamy banana widelcem,
  2. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy,
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,
  4. Formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce,
  5. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (w 180 stopniach),
  6. Gotowe!

 

W jednej porcji znajduje się:

 

112 kalori

3,4 g białka

4,7 g tłuszczy

15 g węglowodanów

 

TARTA Z JABŁKAMI

 

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskie, w zdrowej wersji z polskimi jabłkami. W sam raz na jesień.

 

Potrzebujesz:

 

  • 20 łyżek mąki pełnoziarnistej (200 g)
  • lub mąki orkiszowej
  • 6 sztuki masła (120 g)
  • lub oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli (1 g)
  • 1 sztuka jajka (55 g)
  • 8 sztuk jabłek np. ligol (1200 g)
  • cynamon (15 g)
  • 6 łyżeczek ksylitolu (30 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10 g)

 

Krok po kroku:

 

  1. Wszystkie składniki ciasta muszą być zimne, rozbite jajko, masło pokrojone w kostkę, sól oraz mąkę przekładamy do miski i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, przekładamy do folii spożywczej i wkładamy do lodówki na godzinę,

 

  1. Jabłka obieramy i kroimy w paski lub kostkę dodajemy cynamon i ksylitol, odstawiamy na 20 minut, odlewamy nadmiar soku z jabłek i dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ze sobą,

 

  1. Ciasto dzielimy na 3 części: 2 części posłużą nam jaki spód a 1/3 jako wierzch,

 

  1. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, na ciasto wykładamy nasze nadzienie i układamy paski ciasta na wierzchu,

 

  1. Możemy wierzch ciasta posmarować jajkiem dla bardziej błyszczącego efektu ciasta,

 

  1. Pieczemy w 185 *C przez 50 minut następnie studzimy na kratce,

 

  1. I już!

 

W jednej porcji znajduje się:

 

396 kalori

4,6 g białka

20 g tłuszczy

53 g węglowodanów

 

FAWORKI

 

Doskonała przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek.

 

Potrzebujesz:

 

  • 20 łyżek mąki pszennej (200 g)
  • 1 łyżki jogurtu naturalnego (20 g)
  • 2 sztuki żółtek jaj (40 g)
  • 5 kieliszka rumu/koniaku (8 g)
  • 2 kieliszka spirytusu (4 g)
  • 3 łyżki pudru z erytrolu (15 g)

 

Krok po kroku:

 

  1. Łączymy wszystkie składniki,
  2. Ciasto zagniatamy dobrze i odstawiamy na 20 min do lodówki,
  3. Rozwałkowujemy cienko, kroimy na paski ok 2 cm szerokości,
  4. Przecinamy również na środku i przeciągamy jeden koniec przez środek, aby uformować nasze ciastko,
  5. Pieczemy w temperaturze 180* przez 10-15 min aż będą rumiane,
  6. Smacznego!

 

W jednej porcji znajduje się:

 

138 kalori

4,4 g białka

2,5 g tłuszczy

25 g węglowodanów