Żeberka w sosie barbacue idealne na grilla lub do przygotowania w twoim piekarniku. Kwintesencją tego dania jest odpowiednio przygotowany sos.
składniki:
-
żeberka wieprzowe1.5 kg
-
Ketchup
-
Bulion
-
ząbek czosnku4 szt
-
czerwone cebule2 szt
-
mielony imbir20 g
-
brązowy cukier50 g
-
miód
przyrządzanie:
Umyj żeberka, oczyść i podziel na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki.
Gotuj żeberka w bulionie około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Pokrój cebule i czosnek w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj cukier i poczekaj do momentu, kiedy lekko się z karmelizuje. Ziarna kolendry rozdrobnij w moździerzu i wrzuć do garnka razem z przyprawami.
Następnie dodaj ketchup i duś przez około 15 minut. Pod koniec sos dopraw miodem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę bulionu, który pozostał z gotowania żeberek. W tak przygotowanym sosie marynuj żeberka co najmniej jeden dzień.
Opiekaj mięso na średnio rozgrzanym grillu około 30 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy