Zimą uwielbiamy jeść gorące zupy ze sporą dawką czosnku. Dzięki nim czujemy się świetnie i nie chorujemy przez cały sezon! Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na zieloną zupę z brokuła i szpinaku. Zróbcie ją dokładnie w ten sam sposób co my, a na pewno wyjdzie smaczna!
składniki:
- 1/2 brokuła
- 3 garści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu z warzyw
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- czarnuszka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
przyrządzanie:
- bulion podgrzewam.
- brokuł gotuję przez 5 minut w osobnym garnku z 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami soli.
- do gotującego się bulionu wrzucam szpinak, pietruszkę, czosnek. Gotuję 2 minuty.
- Dodaję ugotowany brokuł, przyprawy, oliwę i całość miksuję na gładki krem.
- Podaję z kiełkami brokułu.