A gdyby tak zrobić ciasto na pierogi w kolorze zielonym? Totalny hit sezonu! Zaskocz wszystkich domowników!
składniki:
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 450 gram mąki tortowej
- 250 gram świeżych liści szpinaku
- pół szklanki letniej wody lub więcej jeśli ciasto jest za gęste
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- Przygotuj sobie większą miskę, albo stolnicę jeśli używasz i masz
- Przesiej mąkę
- Mąkę wsyp do miski lub na stolnicę, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko
- Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek
- Połącz wszystkie składniki w gładkie, jednolite i elastyczne ciasto
- Podziel ciasto na 4 części, które rozwałkuj cienko i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi
- Wypełnij okręgi ulubionym farszem, do tych pierogów pasuje każdy farsz na słono