Uwielbiacie zapiekanki ziemniaczane? My też! Dziś podrzucamy wam nasz ulubiony przepis - na zapiekankę z grzybami!
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg grzybów (podgrzybki, pieczarki)
- 2 cebule, obrane i pokrojone w paseczki
- 1/2 szklanki mleka
- 4- jajka
- 100 ml śmietany 12 %
- sól, pieprz,gałka muszkatołowa, czosnek w granulkach
- 100 g startego sera goudy
- natka pietruszki
- odrobina oleju do podpieczenia grzybów
przyrządzanie:
Ziemniaki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy na pół miękko, odcedzamy,studzimy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pokrojone grzyby. Podpiekamy aż całkowicie odparują płyny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i gałką.
Na to nakładamy grzyby.
Jajka mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na zapiekankę.
Posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem