Przepis na tani, szybki obiad, który smakuje każdemu. Dla niejadków, dla dbających po linię, dla tych którzy są na lekkostrawnej diecie. Pycha!
składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 35 dag mąki (ok. 2 szklanek)
- 3 jajka
- 10 dag tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości, ostudź, a następnie utłucz tłuczkiem. Dodaj przesianą przez drobne sitko mąkę, jajka oraz utarty na drobnej tarce parmezan. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
2. Ciasto szybko wyrób. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki grubości około 2 cm, spłaszcz je lekko nożem i pokrój ukośnie na kluski. Gotuj, wrzucając partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Podawaj polane tartą bułką zarumienioną na maśle.