Znudziły już ci się ziemniaki z wody, które podajesz codziennie do obiadu? Oto świetne sposoby, jak można urozmaicić codzienne posiłki obiadowe. Oto 3 nietypowe pomysły na ziemniaki!
składniki:
- ziemniaki
- przyprawy
przyrządzanie:
Jak przygotować ZIEMNIAKI GRATIN?
- Formę żaroodporną smarujemy masłem i nacieramy czosnkiem.
- Ziemniaki obrać i pokroić melakserem na cieniutkie plasterki o grubości ok. 1 – 2 mm.
- Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy.Odrobinę posolić, następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, znów posolić, ułożyć w ten sposób resztę ziemniaków.
- Ułożone plasterki ziemniaków zalać śmietanką, naczynie przykryć pokrywką lub (szczelnie) folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut.
- Ostrożnie zdjąć pokrywkę lub folię (uwaga, z naczynia wydostanie się gorąca para), zapiekankę posypać serem i zapiekać bez przykrycia przez 15 minut.
ZOBACZ TEŻ: Śniadaniowa kasza jaglana z owocami
Sprawdź jak zrobić CHIPSY ZIEMNIACZANE!