
Pomysłowe danie z popularnych, łatwo dostępnych składników
czas: 20 minut + 20 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki:
12 małych młodych ziemniaków
12 plasterków wędzonego boczku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
po szczypcie tymianku i ostrej papryki
przyrządzanie:
Ziemniaki wyszorować, gotować 10 minut w osolonej wodzie. Każdy ziemniak owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Ułożyć na balsze do pieczenia wyłożonej papierem, skropić oliwą, posypać solą, ppieprzem, paparyką oraz tymiankiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













